Kunstroute 1, de Fontein
Deze route is geschikt voor mindervaliden.

De kunstroute is een wandeling van ongeveer 11 km. De route is verdeeld in twee lussen.
Kunstroute 1, de Fonteinroute.
Deze route is 4,6 km. Het startpunt is op de Markt.
Kunstroute 2, de Boemerangroute.
Ongetwijfeld bent u wel eens langs een van de kunstwerken in Beilen gekomen zonder te weten wie het gemaakt heeft en de betekenis er van. Met deze wandelingen willen wij u graag meer laten weten wie de kunstenaar is en het verhaal daar achter. Bij elk kunstwerk geven wij u een beschrijving en bij de extra informatie knop kunt u meer lezen over de kunstenaar, de betekenis en de historie.
De kunstroute laat u zien welke verschillende vormen van kunst zijn geplaatst in Beilen, ook kunt u genieten van delen van ons dorp en de natuur.
Kunst heeft een veel grotere betekenis dan alleen het aankopen en het plaatsen ervan. Het verruimt de geest en laat volwassenen en kinderen met een andere blik kijken.
Kunst is educatief. Het vertelt een verhaal, maar u kunt er ook een eigen verhaal of fantasie aan verbinden.
Binnen ons dorp hebben wij ook een aantal kunstenaars. Deze kunt u vinden onder de "lees verder" knop.
Wij wensen u veel plezier.
Rondje Beilen
Deze route is in 2019 samengesteld door Aleida Dries en Wim Joosten.
Alle foto's zijn, tenzij anders vermeld, gemaakt door Aleida Dries.
Op de pagina Downloads is een pdf van de gehele kunstroute te downloaden. De beschrijving daarin is minder uitgebreid dan de beschrijvingen met doorklikmogelijkheden op deze pagina.
Van deze routes is ook een handzaam boekje gedrukt en deze is momenteel gratis verkrijgbaar bij: klik hier
Beleef nog meer met audiotours!
Van deze wandeling is een audiotour gemaakt. Deze staat op de IZI travel app. Hieronder staat hoe je deze app kan vinden en gebruiken. We nodigen je uit om in de geschiedenis te duiken en meer te leren over de achtergrond van de kunst.
Wat is een IZI travel route?
Je smartphone wordt je reisleider! Je volgt de route en op bepaalde punten begint hij automatisch met een verhaal of een weetje, vaak met beeldmateriaal. IZI travel wijst je de weg (geeft een routebeschrijving en de route is ook in de app te zien) en laat je de route nog meer beleven.
In verband met omgevingsgeluiden is het handig om een oortelefoon te gebruiken. De gesproken tekst is overigens na te lezen in de app.
Hoe gebruik ik IZI travel?
Dit kan op twee manieren:
- Wanneer je deze tekst hebt geopend op jouw laptop of computer: Je scant de QR code die je vindt bij deze tekst. Dan klikken op "Website openen" en dan kom je op de website van IZI travel. Hier klik je op "open in app". Je komt dan op een site (Google Play of App Store) waar je de IZI Travel kunt installeren. Na het installeren ga je de app openen. Op de pagina die dan opent, klik je op "In de buurt". Kies dan deze route (Kunstroute_Fonteinroute). Dan niet meteen op start drukken, maar pas als je op de startlocatie van de wandeling bent en dat is het kunstwerk "de Winkelende Dames" op de Markt.
- Wanneer je deze tekst hebt geopend op jouw telefoon: Klik op de onderstaande groene knop "Download IZI travel app". Dan klikken op "Website openen" en dan kom je op de website van IZI travel. Hier klik je op "open in app". Je komt dan op een site (Google Play of App Store) waar je de IZI Travel kunt installeren. Na het installeren ga je de app openen. Op de pagina die dan opent, klik je op "In de buurt". Kies dan deze route (Kunstroute_Fonteinroute). Dan niet meteen op start drukken, maar pas als je op de startlocatie van de wandeling bent en dat is het kunstwerk "de Winkelende Dames" op de Markt.
Je bent dan klaar voor de start! Wellicht is het handig om de route eerst op je smartphone te downloaden. Dat scheelt tijdens de wandeling weer datagebruik.
Mocht je de route nog een keer willen lopen? Klik in de IZI app op de route en daarna op de 3 stipjes bovenin. Klik dan op Herstel.
Het kan zijn dat, nadat u deze route een keer eerder gelopen hebt, er een wijziging in de wandeling is aangebracht. Klik dan eerst op check op updates en daarna bijwerken. En dan eventueel nog op Herstel.
Tip: wanneer de batterij van je smartphone niet meer de nieuwste is, kan het handig zijn een extra batterypack mee te nemen.

Bewegwijzering
De route is bewegwijzerd met de borden van 20x20 cm zoals op de afbeelding. Let op: op sommige plaatsen zijn er kleinere bordjes van 8 x 8 cm.

Startpunt is op de Markt bij het kunstwerk:
1. de Winkelende Vrouwen
Dit beeld van brons is gemaakt door Bert Kiewiet uit Mantinge en is geplaatst in 1987 vanwege de herinrichting van het gebied. In de glooiende bestraatte voet zijn twee bronzen plaquettes aangebracht met de voorstelling van de haven en de veemarkt, die herinneren aan de geschiedenis van deze plek.
Achter u ziet u de fontein. Loop daar naar toe.

2. De Fontein
De fontein is op 28 mei 2013 door Fleur Nagengast in werking gesteld in het bijzijn van Zijne Majesteit Koning Willem - Alexander en Koningin Máxima.
Het kunstwerk is gerealiseerd door van Egten b.v. uit Beilen, een prachtig voorbeeld van eigen creativiteit van de ondernemer. Het symboliseert het naar binnen halen van het water van de naastgelegen Beilervaart.
Ga rechts bij de Fontein de Esweg op en loop naar de rotonde met de Drie Bijlen.

3. De Drie Bijlen
De Bijlen zijn geplaatst in 2006.
Van Egten BV, Beilen heeft 2 kunstwerken gerealiseerd de Fontein en de Bijlen.
De 3 bijlen suggereren iets met de plaatsnaam Beilen te maken te hebben, maar historisch gezien is dat niet juist. Met bijlen heeft Beilen niets van doen.
Ga rechts de Schultenstraat in. Verderop staan de drie koningslinden, die geplaatst zijn ter ere van de koninklijke familie.

4. Drie Koningslinden
De 3 koningslinden zijn geplant ter ere van de Koninklijke familie.
- De huldiging van Koning Willem Alexander 30 april 2013;
- De 50ste verjaardag van Prinses Beatrix 31 januari 1988;
- De geboorte van prinses Amalia 7 december 2003.
Het planten van een Koningslinde is traditie bij de inhuldiging van een nieuwe vorst of de geboorte van een troonopvolger. Hiervoor wordt een cultivar van de krimlinde (Hollandse linde) gebruikt, Tilia europaea 'Pallida'.
Aan de linkerkant vindt u het Meisje met de Vogeltjes.

5. Het meisje met de vogeltjes
Het bronzen beeld is gemaakt door de kunstenaar Marijcke Visser.
Haar kunstwerken zijn figuratief en geven vaak kinderen weer.
Het beeld is geplaatst 1967.
Ga rechts bij het meisje met de drie vogeltjes. U bevindt zich nu in de Raadhuisstraat. Rechts van u is het Raadhuisplein waar de Klokkentoren staat.

6. De Klokkentoren
De Klokkentoren is een kunstobject gemaakt door Hanshan Roebers uit Koudum (Friesland). Dit kunstwerk is geplaatst op maandag 27 mei 2002 in opdracht van de gemeente Midden Drenthe in het kader van de opening van het nieuwe gemeentehuis.
Bij het kunstwerk spelen vier elementen een rol, vuur, aarde, lucht en water.
Door het ronddraaien van het object komen de diverse elementen aan bod.
Loop rechtdoor en ga linksaf de Brinkstraat in. Aan de linkerkant komt u bij het beeld van Roel Reijntjes.

7. Roel Reijntjes
Dit bronzen beeld is gemaakt door Bert Kiewiet uit Mantinge, in opdracht van gemeente Midden Drenthe.
Het standbeeld van deze Drentse dichter en schrijver is geplaatst 19 november 2004 op een steenworp afstand van zijn huis aan de Kruisstraat in Beilen, in de handen een geopend boek met de blik op het huis. Slanker en rijziger dan de dichter in werkelijkheid was. Het schijnt, dat hij zo wilde worden uitgebeeld. Er staat een spreuk van hem te lezen op de plaquette op de grond.
Dichter, schrijver, zanger en conferencier, Reijntjes is van grote betekenis geweest voor de Drentse taal en cultuur en zal dat ongetwijfeld blijven.
Ga links de Hekstraat in en ga bij de eerste kruising rechts. Houdt links aan en loop richting het GGZ-terrein. U bevindt zich nu op de Altingerweg. Aan de linkerkant komt u bij het beeld "Bescherming".

8. Bescherming
Bronzen beeld gemaakt door Bert Kiewiet dat psychiatrische zorg symboliseert. Geplaatst in 1990.
Achter het schild staat een patiënte met haar verzorger. Het gaat hier om zorg dragen en beschermen van de zwakkere mensen in de samenleving. De uitbeelding van de man is representatief voor het personeel, artsen, verpleegkundigen, therapeuten en andere verzorgenden.
Ga rechtdoor. U krijgt het kunstwerk "Opbouw en Herstel".

9. Opbouw en Herstel
Kunstwerk gemaakt door Ko Vester,
Geplaatst in 1990 op het GGZ terrein.
Gemaakt van diverse materialen.
De titel en het kunstwerk symboliseren de opbouw en herstel van de patiënten.
Ga voor het beeld links en u komt bij de ingang van een GGZ-gebouw waarin de eerste steen is geplaatst.

10. De Eerste Steen
Deze plaquette van natuursteen op gebouw de Etstoel is gemaakt door Wladimir de Vries wonende in Zuidlaren en geplaatst op vijf oktober 1960 voor de uitbreiding van Beileroord.
Hendrik Wladimir Albrecht Ernst de Vries is geboren op 3 november 1917 en overleden 30 Juli 2001. Hij was van beroep beeldhouwer.
Volg de weg.

11. Mijmerpad
Helaas staat dit kunstwerk "Hands" hier niet meer. Dit kleurrijke kunstwerk was gemaakt door Henk Middeljans van diverse materialen.
Op dinsdag 28 juni 2011 werd op het terrein van GGZ Beilen het Mijmerpad geopend. Het Mijmerpad was een wandelpad van 2,7 km. over het terrein waar je je tijdens het wandelen kon vermaken met poëzie en diverse kunstwerken.
Helaas werd dit pad niet onderhouden en zijn enkele kunstwerken verdwenen en is daar niets voor in de plaats gekomen.
Volg de weg en sla in de bocht linksaf. Aan uw linkerkant staat het kunstwerk "Bloemenmozaïek".


12. De Bloemenmozaïek
Kunstwerk van diverse materialen is gemaakt door Guus Slauerhof geplaatst in 1997.
Gedurende alle seizoenen van het jaar vind u in de Bloemenmozaïek een scala van geuren en kleuren. Een lust voor het oog.
Loop rechtdoor naar de Molenstraat en sla links de Prins Hendrikstraat in. Daarna rechts de Schoolstraat in. Aan de linkerkant ziet u op het pand, waar nu de fysiotherapie in zit, een reliëf van het Waterschap. Vroeger was in dit pand het Waterschap gevestigd.

13. Plaquette Waterschap
Eind jaren 60 van de vorige eeuw is de Beilerstroom vanaf Alting verlegd in verband met ruilverkavelingen en aanbouw nieuwe wijken in Beilen. Bij het graven van een nieuwe bedding is onder andere een dikke steen met een gewicht van 11.188 kg. opgegraven. Deze steen is toen bij het gebouw van het Waterschap de Oude Vaart in de Schoolstraat geplaatst. Rechts naast de deur is een reliëf geplaatst. Dit reliëf is het wapen van waterschap De Oude Vaart. Het werd opgericht in 1927. Later ging het samen met andere waterschappen en kreeg het daardoor ook andere namen.
De twaalf halve dwarsbalken verwijzen naar de twaalf gemeenten in het waterschap. Verder moet de hermelijn de veengronden voorstellen en de gouden randen de groene grasweiden. Ten slotte symboliseert de blauwe dwarsbalk de Oude Vaart.
De Beilerstroom heeft zijn oorsprong op het Drents Plateau tussen Orvelte en Westerbork. Bij Westerbork heet het riviertje de Westerborkerstroom en vervolgens krijgt het voor Beilen de naam Beilerstroom. In de buurt van Dwingeloo wordt de naam de Dwingelerstroom gebruikt. Het riviertje buigt ten zuiden van Dieverbrug naar het zuiden en heeft dan als naam de Oude Vaart of de Oude Smildervaart.
Het Waterschap zit daar niet meer. Het Gezondheidscentrum de Lijnwoerd is daar nu in gehuisvest. Het pand had de naam Lijnwoerd en deze is weer ontleend aan de veldnaam van een akker, die daar vroeger lag. Lijn is een oude naam voor vlas en woerd is de naam voor een hoge akker.
Loop rechtdoor en aan uw rechterzijde vindt u het gebouw waar nu een telefooncentrale in zit, voorheen het Postkantoor.

14. Telefooncentrale
Boven de deur van de telefooncentrale is een reliëf geplaatst waarvan de maker onbekend is. Op het reliëf staan telefonistes afgebeeld.
Aan de linkerkant, waar de zwarte schutting staat, heeft het oude huis van de Beiler dichter Roel Reijntjes gestaan.
Daarna slaat u linksaf de Kruisstraat in. Even verderop is aan de rechterkant het Nico Viëtor plantsoen waar u het monument vindt en tevens een plaquette van Nico Viëtor.

15. Nico Viëtor plantsoen - Het Monument
Het kunstwerk gemaakt en ontworpen door vader en zoon, Onno en Wessel de Ruyter.
Het tempelachtige gebouw op zuilen heeft Romeinse bouwkenmerken. Op de hoeken van het werk staan 9 sprookjes afgebeeld. Het gebouw nodigt u uit om er in te gaan staan en even tot uzelf te komen en te ontspannen.
Ook bevindt zich op het Nico Viëtor plantsoen een plaquette van Nico Viëtor, een verzetsstrijder die zich ingezet heeft voor onderduikers.
Ga linksaf op de Julianastraat richting de Paltz. Aan uw linkerkant twee typische klokgevelwoningen. Er liggen daar blauwe klinkers in de bestrating. Hier was vroeger de loop van de Beilerstroom. We gaan naar de voormalige Coöperatieve Landbouwbank waar nu architectenbureau "DAAD" in zit. Op het pand zit een reliëf.

16. Coöperatieve Landbouwbank
Op het gebouw waar nu DAAD Architecten BV hun bedrijf uitoefent, zit een reliëf met een boer en boerin wat eigen werk is van een onbekende kunstenaar. Het beeldt een gezegde uit: Wie zaait, zal oogsten.
Voorheen zat hier de Landbouwbank. DAAD zit hier vanaf augustus 1980.
Ga rechts en steek de straat over richting het station. Aan de linkerkant staat Keien en Metaal.



17. Keien en Metaal
Dit is een Toeristen Informatie Punt, voorheen het VVV.
Loop door naar het station. Aan het plein staat het volgende kunstwerk van Judith Braun. Aan de spoorkant vindt u de plaquette van Hendrik Bel.

18. Plaquette van Hendrik Bel, 1940- 1945
Ter nagedachtenis aan de gevallene Hendrik Bel.
De plaquette in het NS-station is aangebracht ter nagedachtenis aan een personeelslid van de Nederlandse Spoorwegen dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter is omgekomen, te weten: Hendrik Bel.
Verzetsman Hendrik Bel had tijdens de oorlog onderduikers in huis. Toen dit door de bezetter werd ontdekt, werd Bel op 11 juni 1944 gevangengenomen. Op 29 november 1944 is hij in concentratiekamp Löschen bij Leipzig overleden.
Het is een daad van piëteit geweest dat de directie van de Nederlandse Spoorwegen na het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft besloten alle omgekomen personeelsleden te gedenken door hun namen te vereeuwigen op identieke plaquettes. De platen werden aangebracht in de diverse stations, behorende tot het district of rayon van de oorlogsslachtoffers.
De originele bronzen plaquette werd onthuld op 4 maart 1948. Het was geplaatst in het toenmalige stationsgebouw. Deze plaquette is in 2007 gestolen. Zie afbeelding.
In 2008 is een nieuwe hardstenen plaat vervaardigd en op dezelfde locatie aangebracht. Hierop is echter niet de afbeelding van het gevleugelde wiel, het voormalige logo van de Nederlandse Spoorwegen, maar het huidige NS-logo aangebracht.
Voor het voormalig woonhuis van Hendrik Bel, op het adres Klatering 21, werd op 20 juni 2017 een Stolperstein gelegd.

19. Kunstwerk van Judith Braun
Het werk is geplaatst bij het station rond het jaar 2000.
Het symboliseert verbinding, de ramen in het werk zijn passagiers die naar buiten kijken en aan de andere kant zijn de toeschouwers.
Ook ziet u herkenningspunten van het dorp, de wielen zijn het transport van het ene naar het ander.
Blijf het fietspad volgen en steek bij het zebrapad over en ga rechts de Wattweg in. Rechts van u ziet u een koe geschilderd op een silo van de DOMO.

20. Koe, geschilderd op silo van de DOMO
De Koe is op de silo geschilderd om het aanzicht wat aantrekkelijker te maken.
De Domo is de grootste melkfabriek van West Europa, één van de bedrijven, die voor veel mensen werkgelegenheid schept.
Aan het eind van de weg komt u bij de industrieweg. Ga hier rechts. Steek over en u gaat een fiets- wandelpad op tussen de huizen door. Blijf de bewegwijzerde route volgen. U gaat nu naar de begraafplaats. Daar staat het monument "de IJzeren Man".

21. De IJzeren Man
( in de volksmond staolen Hendrik)
Het monument is ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers uit de Gemeente Beilen.
In 1945 is geld ingezameld om dit herdenkingsbeeld van brons te laten maken door de beeldhouwster Fri Heil. Het werk is 31 augustus 1950 geplaatst en onthuld door oud burgemeester Henk Wytema en de vrouw van commissaris van de koningin R.H. de Vos van Steenwijk.

22. Begraafplaats
Als u de begraafplaats achter de IJzeren man oploopt en u loopt door naar het eind, dan ziet u daar bevinden zich twee prachtige bomen. Aan uw rechterkant kant een Tulpenboom die ieder jaar mooi gekleurde bloemen laat zien. En aan uw linkerkant een Treurwilg.
Loop nu terug waar u vandaan gekomen bent langs de IJzeren Man richting de Stefanuskerk het andere deel van de begraafplaats op en voor u de begraafplaats afloopt vindt u aan de linkerkant het bronzen borstbeeld van Roel Reijntjes.

23. Roel Reijntjes
Dichter en schrijver wonende te Beilen (1923-2003)
Het bronzen borstbeeld is gemaakt door Bert Kiewiet in opdracht van Roel Reijntjes.
Het borstbeeld op zijn graf staat gekeerd in de richting van de oude Stefanuskerk. Zijn blik gericht naar wat eeuwenlang het centrum van het dorp is geweest, waar hij zijn leven lang gewoond heeft. Het graf is, zoals hij dat in een van zijn gedichten beschreef, als "het paradies in de schaduw van de toren ...".
Sint Stefanus is onder andere patroon van de goede dood.


24. Stefanuskerk
De kerk werd voor 1139 gesticht als rooms-katholieke kerk en was gewijd aan de martelaar Stefanus. Het huidige kerkgebouw stamt uit de 14e, 15e eeuw of 16e eeuw. Peter Karstkarel dateert de bouw van schip, toren en koor op rond 1500. Volgens Stenvert et al. zou de kerk al eerder zijn gebouwd, namelijk eind 14e eeuw en het koor begin 15e eeuw. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed spreekt van een gebouw uit de 16e eeuw met een toren uit de 15e eeuw. Het was destijds de belangrijkste kerk van het dingspel Middenveld of Beilerdingspel en het gebouw deed ook dienst als kerkelijke rechtbank.
Vanaf hier kunt u weer naar de Markt of het tweede deel van de route lopen.
Terug naar de Markt.
U loopt voor de Stefanuskerk rechtdoor naar de winkelstraat, sla linksaf en loop door naar de markt, ook kunt u even uitrusten op de ontworpen banken gemaakt door Onno de Ruiter of bij onze horeca gelegenheden.
We hopen dat u genoten heeft van dit deel van de kunstroute. Wanneer u opmerkingen of aanvullingen hebt, laat het ons dan vooral weten: contactformulier.
Voor het tweede deel kunt u weer starten op de Markt.
Klik hier voor het tweede deel van de route.
