Discgolf in Beilen

Clinics voor beginners en geïnteresseerden

Wilt u weten hoe discgolf gespeeld moet worden? Doe dan mee aan één van de clinics. Het is een clinic voor beginners met uitleg over discs, de basisspelregels binnen discgolf, en enkele gooitechnieken. We gaan dan in een groepje de course spelen. Er zijn discs aanwezig waarmee gespeeld kan worden. Deelname is gratis. U mag meerdere keren meedoen. Met meer personen kunnen we er een samensmijtavond van maken waarbij we van elkaar kunnen leren.

De clinic wordt gegeven door Gerko van IJsselmuiden en Wim Joosten.

We verzamelen om 19.30 uur op de volgende data bij de picknicktafel op de course:

  • 27 juli
  • 3 augustus
  • 10 augustus
  • 17 augustus
  • 31 augustus
  • 14 september

Graag vooraf opgave, maar u mag ook spontaan langskomen en meedoen.

discgolf@rondjebeilen.nl

Wedstrijden en kennismaking

Discgolf vereniging Citypark Flyers heeft een competitie opgezet, nl. de King of the North. Deze competitie is op poten gezet om ook mensen buiten hun vereniging op een vrijblijvende, laagdrempelige manier en eventueel een competitieve manier kennis te laten maken met de sport. Deelname is voor 2 wedstrijden gratis (daarna kun je lid worden en alle wedstrijden mee doen. De contributie is slecht €30,- per jaar, incl. bondscontributie) en ervaring is niet nodig.

Deze competitie is opgezet voor eigen vermaak en voor leden die niet heel Nederland af willen reizen om wedstrijden te kunnen smijten, maar vooral voor nieuwkomers en nieuwsgierigen.

Wil je een keer meedoen? Je hoeft je vooraf niet op te geven. Kom dan wel op tijd op de dag dat de competitie is om je op tijd in te schrijven. Wanneer je beginner bent, zijn er altijd wel spelers, die je willen helpen met de techniek.

Agenda Citypark Flyers: http://cityparkflyers.nl/agenda/

Het speelschema de 'King of the North' in 2021:

Aanvangstijd is op alle data 10 uur.

Zondag 4 juli Groningen
Zaterdag 10 juli Heerenveen
Zondag 12 september Beilen
Zaterdag 25 september Hoogeveen

Zaterdag 9 oktober Groningen
Zondag 24 oktober Heerenveen
Zaterdag 30 oktober Beilen
Zondag 14 november Hoogeveen

Voor meer informatie, zie http://cityparkflyers.nl/king-of-the-north-tour/

Discs kopen

Op deze website is een keuze te vinden aan discs.

https://houseofdiscgolf.nl/

Welke disc moet ik nu kiezen?

In z’n algemeenheid wordt er in de discgolfsport onderscheid gemaakt tussen drie typen discs, te weten te driver (fairway), midrange en putter, die onderling verschillen in stabiliteit en aerodynamica. De driver wordt veelal vanaf de tee geworpen en is zeer aerodynamisch, maar ook instabiel. De midrange disc is bedoeld voor worpen vanaf de fairway tot aan de basket. Met de putter wordt vervolgens de hole voltooid. De putter is niet aerodynamisch, maar wel erg stabiel en vliegt daarom zeer betrouwbaar op de korte afstand tot de putt.

Naast verschillen in aerodynamica onderscheiden de verschillende discs zich ook in de mate van stabiliteit. Een disc kan onderstabiel, stabiel of overstabiel zijn. Door deze verschillen kan een speler optimaal vorm geven aan zijn of haar worp. Door de vorm van de rand gaat de ene disc meer naar rechts, waar de andere soort disc langer rechtdoor blijft vliegen.

De verschillende fabrikanten van discs hebben allemaal een eigen strategie achter hun producten. Zo biedt de ene fabrikant slechts negen verschillende soorten discs aan, waar een andere fabrikant meer dan 100 verschillende soorten produceert, allemaal verschillend in aerodynamica en stabiliteit.

Op bijvoorbeeld deze site een overzicht welke disc het beste bij u past: https://www.marshallstreetdiscgolf.com/flightguide

Voor beginners is het aan te raden om niet hoger te gaan dan speed 6 eventueel tot 9. De eigenschappen van een disc komen pas tot uiting wanneer de juiste snelheid gehaald wordt. Een beginner heeft normaal gesproken de techniek nog niet om deze hoge snelheden te gooien.
Een disc in de kolom Stable zal, wanneer deze met de goede techniek gegooid is, een recht pad afleggen. Wanneer met de rechter backhand of linker sidearm (forehand) gegooid wordt, is het pad voor Overstable naar links en Understable naar rechts.

Discs