Klokkentoren

Ontwerp

Het object is ontworpen door Hanshan Roebers en uitgevoerd door Van de Scheur b.v. uit Rhenen, de electrotechnische installatie door Oppelaar Electro b.v. te Elst. 

Hanshan Roebers, geboren te Hengelo (Overijssel), 17 mei 1941 is een Nederlandse monumentaal ontwerper, architect, beeldhouwer en schilder.

Leven en werk: Roebers heeft zijn opleiding gehad aan de Design Academy Eindhoven (1960-1965 en 1969-1970) en het Instituut voor Sonologie in Utrecht (1966-1968). Zijn werk is sterk beïnvloed door studiereizen naar Noord- en- Zuid-Amerika, Afrika, Japan en India (de observatoria van Jai Singh II in Delhi, Varanasi en vooral Jaipur). De basis van zijn werk wordt steeds gevormd door studies van de elementen aarde, vuur (licht), lucht (wind) en water.

In dezelfde periode dat hij zijn eerste tentoonstellingen had van tekeningen, schilderijen, foto’s en ruimtelijke werken, begon Roebers met het ontwerpen van meubels, interieur en glas voor een aantal fabrieken. Dit leidde uiteindelijk tot zijn monumentale werk. Vanaf 1977 ging hij steeds meer werken met licht als prima materia, onder andere bij het ontwerp voor meubelfabriek Montis in Dongen en de schaduw-fabriek ERCO.

Roebers was als docent verbonden aan de Academie van Bouwkunst in Arnhem (1980-1986), aan de Toneelschool (ArtEZ Academie voor Theater) in Arnhem (1975-1978) en aan de Hogeschool van Nijmegen (1977-1994), en gaf gastlessen aan de Academie van Bouwkunst in Groningen. Hij is gevestigd in Koudum.

In 2001 won hij de Vredeman de Vriesprijs voor vormgeving met zijn ontwerp De boat fan foarhinne.