Onno de Ruyter

Onno de Ruijter (Amsterdam, 19 december 1937 – Meppel, 6 december 2013) was een Nederlandse beeldhouwer.

Leven en werk
De Ruijter, ook wel vermeld als De Ruyter, volgde een opleiding aan de Rietveldacademie in zijn geboorteplaats Amsterdam. Hij werkte enige tijd als assistent van de beeldhouwer Wessel Couzijn. In 1960 trok hij naar de Verenigde Staten, waar hij stage liep bij Jacques Lipchitz. In 1963 was De Ruijter met Jan Goossen, Dick van der Linden en Jacques Overhoff medeoprichter van de gieterij Foundry III in San Francisco (vanaf 1966: San Francisco Art Foundry). In 1970 keerde hij met zijn gezin terug naar Nederland, waar hij zich in Drenthe vestigde als zelfstandig beeldhouwer.

De Ruijter werkt in steen en brons en heeft meerdere beelden gemaakt met een bijbels thema. Vanaf begin jaren 90 werkt de Ruijter ook met koperplaat. Samen met zoon Wessel richtte hij in 1994 Van den Berg - Art & Ornament op.

De Ruijter was ook politiek actief. Hij was raads- en staten lid voor de PvdA. In 2006 maakte hij de overstap naar de lokale partij Sterk Meppel. De Ruijter overleed in december 2013 op 75-jarige leeftijd.