Het Monument

Vroeger was de straat aan weerszijden bebouwd met huizen en boerderijen. Het kunstwerk wat op het grasveld staat herinnert daar nog aan. De magnolia, die daar staat, stond vroeger bij iemand in de tuin.

De gemeente Beilen had het plan om, na het afbreken van de bebouwing, aan die kant van de straat een appartementencomplex te bouwen. Dit stuitte op weerstand vanuit de bevolking. Uiteindelijk werd besloten om dit gedeelte als park in te richten en er een kunstwerk te plaatsen.

Het kunstwerk beeldt nog meer uit. Kijk maar eens goed: in de hoekstenen zijn in reliëfvorm negen sprookjes door de kunstenaar verwerkt, te weten Assepoester, Sneeuwwitje, Repelsteeltje, de Gelaarsde Kat, Hans en Grietje, Doornroosje, de Witte Slang, Levenswater, en het Dappere Snijdertje. De zuilen op het vloeroppervlakte zonder bebouwing bij dit bouwwerk met Romaanse bouwkenmerken, zijn bedoeld om de plaatselijke middenstand uit te nodigen hierop kleine kunstwerken te plaatsen, als er weer iets belangrijks voor de gemeenschap van Beilen is gerealiseerd of gebeurd is. Dit tempelachtige gebouwtje zou als een ruimtelijke beeldende muurkrant in en voor Beilen kunnen werken en daarmee uniek in Drenthe kunnen worden. Het gebouwtje nodigt verder uit om even tot jezelf te komen en te ontspannen.