Stroompadwandeling
Zie foto's
Deze wandeling is een onderdeel van het nog te realiseren plan “ Rondje Beilen" voor een wandelnet in en rondom Beilen. De bedoeling is dat deze wandelroute door meerdere buurten/wijken van Beilen gaat en over verschillende terreinen.
Deze wandeling is prima te combineren met het Buurtommetje Holthe Lieving Makkum. Loop dan, wanneer de wandeling op de Oosterstraat is aangekomen, richting Lieving in plaats van naar de Paltz. Na ongeveer 100 meter steekt u de brug over de Beilerstroom over en sla daar links af om over de zuidelijke oever dit ommetje te lopen. U start dan bij nummer 4 van dit ommetje.
Stroompadwandeling tijdelijk afgesloten
De stroompadwandeling is tijdelijk afgesloten. De route over de Mulling is vanwege bouwwerkzaamheden niet meer begaanbaar.Aan de Altingerweg in Beilen komt een nieuw drinkwaterproductiestation. De nieuwbouw is nodig om een onthardingsinstallatie te bouwen én omdat het oude station (1946) niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd.

Stroompadwandeling
Bestaande routes willen we actief betrekken en nieuwe routes willen we, in samenspraak met de mensen uit deze buurten/wijken en de verschillende instanties die in de buurten/wijken actief zijn, ontwikkelen.
We denken aan een vijftal routes die afzonderlijk van elkaar gelopen kunnen worden, maar ook geschakeld worden. Iedere route heeft zijn eigen identiteit en thema. De realisering van het geheel willen we in estafette vorm uitwerken, waarbij we starten in de eerste fase bij het Stroompad. Daarna zoeken we naar een logisch vervolg in de estafette.
Deze route is in combinatie te lopen met buurtommetje Holthe Lieving Makkum. Zie Buurtommetje Holthe Lieving Makkum.
De oudste geschreven vorm van Beilen, die uit een oorkonde uit 1139 dateert is Bele. Bele is een oud woord voor zwelling of buil. Met betrekking tot Beilen is bele op te vatten in de betekenis van kleine hoogte in het venige stroomdal van de Beilerstroom. Later werd Bele, de Beile (1205), de Beilne (1256), in Beylen (1292) to Beylen (1331), van Beylen (1335), Beylen (1339), (1660) Beilen, (1781) Beijlen, ook de Franse kaart van Drenthe (1811-13) geeft Beylen aan, (1936) Beilen.


Het wapen van Beilen
Met bijlen heeft Beilen niets van doen. In het wapen van Beilen komen wel een paar bijlen voor. Het wapen is niet gebaseerd op historische feiten. Wel betreft het een sprekend wapen, het ontwerp is van Gerlof Bontekoe. Bontekoe nam het niet zo nauw met historische feiten. Uiteindelijk heeft de Hoge Raad van Adel op 2 oktober 1934 een vereenvoudigd wapen toegekend bestaande uit twee bijlen op een schild. Het schild werd gehouden door twee schildhouders: een wildeman en een geestelijke. De wildeman symboliseert de oude godsdiensten uit de tijd van voor het christendom, in het Looveen zijn offerbijlen en tempelresten gevonden. De wildeman houdt ook een bijl in plaats van een knots of knuppel vast. De geestelijke staat symbool voor de hedendaagse kerk. De witte valk staat symbool voor de witte valk die de kerk van Beilen elk jaar af moest staan aan de kerk van Steenwijk. Het zou een sprekend wapen zijn voor de oude naam Beyloo of Bijlloo. Dat zoveel betekent als "een open plek gehakt met bijlen". Historisch gezien kan dit niet kloppen. De naam Beyloo valt ook nergens terug te vinden in de archieven. Dit wapen heeft tot 1998 dienstgedaan. In dat jaar ging de gemeente Beilen op in de gemeente Middenveld.
De wandeling heeft ook een audionetic
De wandeling heeft een lengte van 3,7 km. en gaat deels over verharde en onverharde wegen en paden. Het kan op enkele stukken wat modderig zijn.
Bij infopunt 6, op een heuveltje in het parkje bij de Bruggemaet, staat een zuil. Dit is een zogenaamde audionetic. Op deze audionetic zit een pedaal. Door hierop te trappen wordt stroom opgewekt zodat er audiobestanden afgespeeld kunnen worden.
De volgende geluidsbestanden zijn momenteel te beluisteren. Alle zijn in het Drents ingesproken door Jan Germs van het Huus van de Taol. Door één keer of vaker op de knop te drukken kan gekozen worden uit de volgende bestanden:
druk 1x voor "Het Stroompad";
druk 2x voor een beschrijving uit een essay van dhr. C.O. Jellema: "Oefeningen bij een beek";
druk 3x voor het gedicht "Kind in Beilen" van Roel Reijntjes;
druk 4x voor het gedicht "De maon op de Mulling" van Roel Reijntjes.
De wandeling heeft overlapping met of maakt (bijna) aansluiting op andere wandelingen. Het Roel Reijntjespad, wandeling van 2,5 of 5,4 km., beginnende bij de Stefanuskerk; het Mijmerpad, een wandeling van 2,7 km. over het GGZ-terrein; en het buurtommetje Hothe, Lieving, Makkum is een wandeling van ongeveer 7 km door de drie genoemde buurtschappen. Deze HLM-route is bewegwijzerd d.m.v. paaltjes met de letters HLM.
De wandeling is ook te lopen voor groepen met een gids, info: www.historiebeilen.nl
Info Stroompad_wandeling: rondjebeilen@beleefbeilen.nl


Start bij de Stefanuskerk
De wandeling start op de parkeerplaats bij de Stefanuskerk (voorh. Hervormde Kerk). Het parkeren is hier gratis en er is geen blauwe parkeerschijf nodig. Vanaf deze parkeerplaats is het centrum van Beilen goed bereikbaar. Aan de noordzijde (andere kant dan daar waar de kerk staat) is een steegje welke naar het centrum gaat. Hier zijn diverse horecagelegenheden te vinden.
De wandeling gaat rond, dus in principe kan de wandeling overal gestart worden. Vanaf het NS-station kan de wandeling bij punt 12 beginnen.
De beschrijving in het groen geeft de route aan. Tekst in het zwart is de begeleidende tekst.
Download deze wandeling
De beschrijving van deze wandeling is in 2016 door Wim Joosten gemaakt en in pdf-formaat opgemaakt. Klik op de knop om deze te downloaden.
In de beschrijving staat vermeld dat de route te combineren is met het Mijmerpad welke over het GGZ-terrein loopt. De verbindingsroute, welke aangegeven staat in de beschrijving, kan daarvoor niet meer gebruikt worden. Deze loopt over het terrein van de oude Pastorie en dit pand is door GGZ verkocht aan een particulier.