Stroompadwandeling

Stroompadwandeling

Zie foto's

Deze wandeling is een onderdeel van het nog te realiseren plan “ Rondje Beilen" voor een wandelnet in en rondom Beilen. De bedoeling is dat deze wandelroute door meerdere buurten/wijken van Beilen gaat en over verschillende terreinen.

Deze wandeling is prima te combineren met het Buurtommetje Holthe Lieving Makkum. Loop dan, wanneer de wandeling op de Oosterstraat is aangekomen, richting Lieving in plaats van naar de Paltz. Na ongeveer 100 meter steekt u de brug over de Beilerstroom over en sla daar links af om over de zuidelijke oever dit ommetje te lopen. U start dan bij nummer 4 van dit ommetje.


Stroompadwandeling

Het wapen van Beilen

Met bijlen heeft Beilen niets van doen. In het wapen van Beilen komen wel een paar bijlen voor. Het wapen is niet gebaseerd op historische feiten. Wel betreft het een sprekend wapen, het ontwerp is van Gerlof Bontekoe. Bontekoe nam het niet zo nauw met historische feiten. Uiteindelijk heeft de Hoge Raad van Adel op 2 oktober 1934 een vereenvoudigd wapen toegekend bestaande uit twee bijlen op een schild. Het schild werd gehouden door twee schildhouders: een wildeman en een geestelijke. De wildeman symboliseert de oude godsdiensten uit de tijd van voor het christendom, in het Looveen zijn offerbijlen en tempelresten gevonden. De wildeman houdt ook een bijl in plaats van een knots of knuppel vast. De geestelijke staat symbool voor de hedendaagse kerk. De witte valk staat symbool voor de witte valk die de kerk van Beilen elk jaar af moest staan aan de kerk van Steenwijk. Het zou een sprekend wapen zijn voor de oude naam Beyloo of Bijlloo. Dat zoveel betekent als "een open plek gehakt met bijlen". Historisch gezien kan dit niet kloppen. De naam Beyloo valt ook nergens terug te vinden in de archieven. Dit wapen heeft tot 1998 dienstgedaan. In dat jaar ging de gemeente Beilen op in de gemeente Middenveld.

Stroompadwandeling

Start bij de Stefanuskerk

De wandeling start op de parkeerplaats bij de Stefanuskerk (voorh. Hervormde Kerk). Het parkeren is hier gratis en er is geen blauwe parkeerschijf nodig. Vanaf deze parkeerplaats is het centrum van Beilen goed bereikbaar. Aan de noordzijde (andere kant dan daar waar de kerk staat) is een steegje welke naar het centrum gaat. Hier zijn diverse horecagelegenheden te vinden.

De wandeling gaat rond, dus in principe kan de wandeling overal gestart worden. Vanaf het NS-station kan de wandeling bij punt 12 beginnen.

De beschrijving in het groen geeft de route aan. Tekst in het zwart is de begeleidende tekst.Download deze wandeling

De beschrijving van deze wandeling is in 2016 door Wim Joosten gemaakt en in pdf-formaat opgemaakt. Klik op de knop om deze te downloaden.

In de beschrijving staat vermeld dat de route te combineren is met het Mijmerpad welke over het GGZ-terrein loopt. De verbindingsroute, welke aangegeven staat in de beschrijving, kan daarvoor niet meer gebruikt worden. Deze loopt over het terrein van de oude Pastorie en dit pand is door GGZ verkocht aan een particulier.