Vestingsplaats
Beilen een vestingsplaats? Kunt u het zich voorstellen? Toch zijn hier serieuze plannen voor geweest. In 1819 is een plan gemaakt voor de opbouw van een nieuw verdedigingsnetwerk in Nederland. En in dat plan zou Beilen een vesting der 1e klasse worden. Een vesting met muren, bastions, grachten van 15 tot 30 meter breed, kanonnen, mortieren, houwitser, enzovoort. De Beilerstroom zou onderdeel worden van de verdedigingswerken. In de eerste plaats om de grachten van water te voorzien maar ook in geval van nood om het omliggende land onder water te zetten om de vijand buiten schietbereik te houden. Tussen 4 tot 9 januari 1819 is de Beilerstroom afgesloten gehouden om te kijken hoe lang het duurde om het land onder water te zetten (inunderen). De slotsom was dat de lage graslanden in zes tot zeven dagen konden worden geïnundeerd, zelfs in de nadeligste omstandigheden. De koning had toestemming gegeven om van Beilen een vesting te maken maar nadat bekend was wat de kosten waren voor het hele netwerk (f 60.000.000) besloot de koning om dit plan in advies te houden, dus niet direct uit te voeren. De politieke verhoudingen van die tijd zijn zonder twijfel ook van invloed geweest op dat besluit. Duitsland bestond toen nog niet als één land zoals we dat nu kennen, het was een staatkundig versnipperd gebied. En het Koninkrijk Hannover was in personele unie verbonden aan het Verenigd Koninkrijk (Engeland) (beide landen hadden dezelfde koning (Willem IV)) en Koning Willem I had een familieband met het koninklijk huis van Pruisen. Hannover en Pruisen deelden toentertijd de oostelijke grens van Nederland.
De vesting zou ongeveer op de plek komen te liggen waar deze wandeling langs gaat. We zouden nu dan dus langs de bastions en grachten lopen. De bastions zouden dan tot voorbij Lieving reiken.
Lees het hele verhaal opgesteld door Generaal-majoor b.d. L. J. SPANJAERDT SPECKMAN door op onderstaande knop te klikken.

