Rondje Noordveen
Rondje Noordveen is een rondwandeling van Rondje Beilen. Lengte 2,8 km. De wandeling is niet geschikt voor mindervaliden, omdat meerdere delen van het traject over gras lopen waarvan één met een lichte stijging.
De wandeling loopt door de wijk Noordveen, speeltuintjes, langs de Joodse begraafplaats, langs de visvijvers, en over de Asserweg.
De wandeling kan gecombineerd worden met andere rondwandelingen. Zie hiervoor deze kaart: overzicht rondwandelingen Rondje Beilen. In deze beschrijving wordt vermeld waar u kunt schakelen/combineren met de andere rondjes.
Rondje Noordveen
Rondje Noordveen is een rondwandeling van 2,8 km. door de buurt Noordveen. De route is niet geschikt voor minder-validen. Deze wandeling kan gecombineerd worden met andere wandelingen.
De route is bewegwijzerd met borden van 20x20 cm en bordjes van 8x8 cm.

Start van de beschrijving
Rondje Noordveen is een rondwandeling en kan in principe overal gestart worden. Deze beschrijving start op de Slootakker bij kunstwerk "Sprong in de Hemel".
Loop oostwaarts richting het spoor.
Loop door tot aan deze rode paaltjes. Aan de rechterhand een sloot. Deze sloot had de naam "de Noordveensche ruiming".
Neem het schelpenpad aan de overkant.

Loop door richting het spoor.
Vlak voordat het pad afbuigt naar de weg, is er een afslag naar links het speelveld op.

Ga vanaf het schelpenpad naar het speelveld.
Ga rechts. U ziet daar een helling.

Loop langs de voet van de helling verder.

Bij deze sloot linksaf en langs de sloot richting de straat lopen.

Volg de straat in de richting van het verlengde van de sloot.

Neem het eerstvolgende voetpad naar links.

Bij de straat oversteken en het volgende stuk voetpad nemen.

Aan het eind van dit voetpad rechts afslaan.

Loop langs dit veld naar de speeltuin en de Joodse begraafplaats.

Ga rechtsaf voor deze speeltuin ...

Joodse begraafplaats
De Joodse (Israëlische) begraafplaats in Beilen bestond al rond 1800. Het was toen op een zeer afgelegen stukje grond. Evenals elders soms het geval was, zullen de markgenoten een voor hen waardeloos stukje grond daartoe ter beschikking hebben gesteld. Een Joodse begraafplaats ligt meestal, in ieder geval van oorsprong, niet in de bebouwde kom. Hoewel een begraafplaats gewijd is, is volgens de joodse religieuze wetten een lijk onrein. Binnen de grenzen van een dorp of stad is geen plaats voor iets dat onrein is. Nog een verklaring voor de veraf gelegen grond is ook de joodse geloofsopvatting dat de doden eens weer zullen herleven. Daarom was het streven er op gericht een graf als erfelijke bezitting te verwerven tot de dag der Opstanding. Vanuit deze gedachte werd gezocht naar een plaats waar de kans op verstoring of ruiming het kleinst zou zijn.
Een Joodse benaming voor een begraafplaats is onder andere: Bet Chaim (huis der levenden). De rechtvaardigden zijn bij hun dood levend.
De Hebreeuwse tekst op Joodse grafstenen begint en eindigt bijna altijd met dezelfde tekens. Beginnend met ?? (PN), wat staat voor ‘Po Niqbar’ bij mannen en ‘Po Niqbara’ voor vrouwen (hier is begraven), of met ?? (PT), wat staat voor ‘Po Tamoen’ bij mannen en ‘Po Temoena’ bij vrouwen (hier is geborgen) en eindigend met ?????, (TNTBH) wat staat voor ‘Tehi Nisjmato Tseroera Bitsror Hachajim’ (Moge zijn of haar ziel gebonden zijn in de bundel der levenden). Dit is te vergelijken met het Latijnse R.I.P. (‘requiescat in pace’ oftewel rust in vrede) op Christelijke grafstenen.
Hebreeuws wordt van rechts naar links geschreven.
Over het algemeen kan men de Joodse begraafplaatsen in Nederland indelen in twee groepen, namelijk Sefardische en Asjkenazische. Sefardische begraafplaatsen worden gekenmerkt door liggende grafstenen, terwijl op Asjkenazische begraafplaatsen de grafstenen rechtop staan. Beide groepen Joden zijn door vervolgingen in het land van oorsprong in Nederland terecht gekomen. De Sefardische Joden kwamen uit Spanje. Daar moesten ze zich in de 15e eeuw of tot het katholieke geloof bekeren of het land verlaten. De Asjkenazische kwamen uit Oost-Europa en Duitsland. Vanwege antisemitisme vluchtte deze groep naar veiligere regio. Vooral in de 30-jarige oorlog van 1618 tot 1648 week deze groep uit naar het Westen en kwam terecht in Nederland, België en Denemarken.
Op deze begraafplaats zijn 42 grafstenen. Van de 42 overgebleven stenen zijn de meesten terug te voeren naar de families Kats, Trompetter en Denneboom, hetzij in onderlinge verwantschap, hetzij als aangetrouwden van deze families.
Let op de jaartelling. De Joden tellen vanaf wanneer volgens het jodendom de schepping van de wereld heeft plaatsgevonden. Op grond van de Tenach is dat 3761 jaar voor het begin van de christelijke jaartelling. De precieze begindatum van de joodse kalender komt overeen met maandag 7 oktober van dat jaar. Het joodse jaar 5782 komt dus overeen met ons jaar 2021 (vanaf september/oktober) en 2022 (tot september/oktober).
Loop richting straat.

Direct links het grasveld op lopen ...

en volg de rand van de begraafplaats.

Loop het veld helemaal over.

Op het voetpad linksaf.

Neem het fietspad aan de overkant.

Ga voor dit speeltuintje naar links en neem daarna het pad naar rechts.

Dit pad loopt door een speeltuintje.

Na het speeltuintje het fietspad aan de overkant nemen.

Hongaarse eiken.
Neem het pad langs deze eikenbomen.
Weet u dat er honderden soorten eikenbomen in de wereld bestaan? In Nederland is de meest voorkomende de zomereik en iets minder de wintereik. Daarnaast ziet u regelmatig de Amerikaanse eik met zijn mooie herfstkleuren. En dit zijn Hongaarse eiken.

Ga hier rechts.

Voor de rotonde rechts af het graspad op.

Loop naar de visvijver.

Rechtsaf slaan op het verharde pad.

Lorem ipsum dolor sit amet, lotrem some colored text. Nulla explicabo attention to this blanditiis, ex cupiditate ipsam debitis rem.
Consectetur adipisicing llum magni nam doloribus eligendi, veritatis aspernatur amet odit doloremque possimus error. Vel, totam numquam animi!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Unde voluptatum quidem explicabo et eius aut nisi dolore ut. Sapiente velit quidem, unde fugit. Neque illum, debitis ut, porro natus.

Neem het onverharde pad naar links.

Ga links en ...

... loop langs de visvijver.

Steek de weg over ...

... en ga links. Loop deze weg af.
Blijf de weg volgen.

Schakelroute
Hier is een verbinding met Rondje Plattenveld. Klik op de knop voor info en route.
Maple Leaf
Volg Rondje Noordveen langs deze bushalte (bevrijdingsmonument) ontworpen door Onno de Ruijter. Het monument is onthuld op 12 April 1995, 50 jaar na de bevrijding van Beilen.

Voor de rotonde links afslaan het fietspad op en steek over.

Einde van deze rondwandeling
Volg hier het voetpad langs het fietspad.
Dit is het einde van de beschrijving van deze wandeling.
We hopen dat u het leuk gevonden heeft. U kunt het ons laten weten via ons contactformulier.
Wanneer u vanaf een schakelroute heeft gelopen, klik dan hier of op de naar-boven-knop om vanaf het begin van de beschrijving van de route naar uw schakelpunt te lopen.
