Palz

H2 Kopregel

Voordat het spoor er was, was het gedeelte voor het spoor ook een deel van de Paltz. Lieving begon bij de Beilerstroom.

Op oude kaarten heeft de Paltz nog de naam de Pals. Paltz was vroeger geen deel van het dorp Beilen, maar werd in officiële publicaties altijd apart genoemd: “het dorp Beilen en de Paltz.

Verderop komt de wandeling langs Zalen Muller. Voorheen respectievelijk hotel Bosman, van Marum, Koopman. Achter dit pand was vroeger een blauwververij van Reinder Tonckens. Hier werd het linnen, dat in de Beiler weverijen werd vervaardigd, gewassen en met indigokleurstof geblauwd. Het goed werd gespoeld in de Beilerstroom, die toen met enkele grote bochten vlak lang hotel Bosman liep, op de plaats waar nu de panden van EP Snijder en bakkerij Berghuis staan. Daarna werd het linnen aan de overkant van de Beilerstroom op het gras te drogen gelegd. Achter hotel Bosman lag ook de Weijerd, een stuk onland met wilde bosschages en een stukje grasveld. Dit stuk grond liep 's winters vaak geheel onder water door de vele bochten in de stroom.

In 1924 werd achter het hotel een zwemgelegenheid aangelegd in de Beilerstroom. Het publiek kon door de schuur van het hotel toegang tot het zwembad krijgen. Voordien was er in de zogenaamde Peerdekolk op de Mulling gelegenheid tot zwemmen. Dit gaf soms wel eens wat moeilijkheden want men moest lid zijn van de zwemvereniging om gebruik te mogen maken van de Peerdekolk, maar geregeld geconstateerd, dat ook anderen zonder te betalen daar gingen zwemmen. Bij de Peerdekolk was bovendien geen toezicht wat men voor kleine kinderen gevaarlijk vond. Daarom legde men midden 20-er jaren achter het hotel een nieuwe zwemgelegenheid aan waar wel toezicht werd gehouden. Het zwembad hier heeft niet lang bestaan want enkele jaren later, in 1929, werd de Beilerstroom genormaliseerd door het afsnijden van de bochten waardoor deze noordelijker kwam te liggen en het bruggetje 40 meter in noordelijke richting verplaatst werd. Door de normalisering van de stroom werd de waterafvoer sterk verbeterd.

Toen de bouw van een nieuw gemeentehuis weer eens ter sprake kwam – er waren daarvoor vaker plannen gemaakt - werd er serieus over gedacht om dat op de Weijerd te bouwen. Een liefhebber voor de grond werd dan ook door de gemeente te verstaan gegeven dat de grond niet te koop was. Later veranderde men van gedachten want het aanbod van de koper was te aantrekkelijk om het te laten lopen en voorlopig was er toen geen geld voor een nieuw gemeentehuis. De koper, Reinder Tonckens, bouwde er toen een dubbel huis, het nu nog bestaande huis met de bijzonder gevormde klokgevel (Paltz 1 en 3). Bij dit pand is de straat met blauwe klinkers bestraat ter herinnering dat hier vroeger de Beilerstroom langs liep (na de normalisatie van 1929).

Lees verder