Lucas Zwart

Lucas Zwart werd in 1945 geboren in Oosterwolde (Friesland) en behaalde in 1974 zijn diploma bij de Academie van Beeldend Kunstonderwijs te Leeuwarden (ook bekend als Academie Vredeman de Vries), met als specialisatie de monumentale kunst. Hij leidt een creatief leven, waarin hij zong en keyboard bespeelde in zijn rock 'n roll-band XT5 (op z'n Engels; rijmt op sixty-five).
De band heeft twee televisieoptredens gehad. Ook schilderde hij (zowel abstract als figuratief), en maakte beelden (van hout en keramiek). De meeste van zijn schilderijen hangen bij hem thuis aan de muur, maar zijn ooit geëxposeerd in Drachten en Emmen.
Deze Fries werd verliefd op de Drentse Gini Timmer en is uiteindelijk samen met haar in Drenthe gaan wonen, waar zij twee kinderen kregen.
Hij heeft tussen Valthe en Exloo in 1989 een stuk grond van 8000 m² gekocht waarop hij een drietal cirkels heeft gemaakt door middel van aarde en bomen als een vorm van "land-art," waarbij het terrein zelf een kunstwerk werd gemaakt.Na 20 jaar creativiteit, bos- en landbouw is het is verkocht en weer tot landbouwgrond verworden.
Lucas heeft in Emmen cursussen schilderen en pottenbakken gegeven. Hij woonde in Odoorn en is op 19-11-2022 aldaar overleden.