IJzeren man

IJzeren Man (Stalen Hendrik)
( in de volksmond staolen Hendrik)
Het monument is ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers uit de Gemeente Beilen.
In 1945 is geld ingezameld om dit herdenkingsbeeld van brons te laten maken door de beeldhouwster Fri Heil. Het werk is 31 augustus 1950 geplaatst en onthuld door oud burgemeester Henk Wytema en de vrouw van commissaris van de koningin R.H. de Vos van Steenwijk.
Het monument toont een man ten voeten uit, slechts gekleed in een lendendoek. De bronzen figuur staat met zijn rug naar een rechtopstaande steen, zijn handpalmen zijn tegen de kei gelegd. Op de steen is een eenvoudige plaquette aangebracht met de jaartallen 1940-1945. Aan de voet zijn kleinere keien geplaatst
In 1945 werd het initiatief genomen om geld in te zamelen om een monument op te richten voor de 73 oorlogsslachtoffers uit de gemeente Beilen. De opdracht werd gegund aan de Arnhemse beeldhouwster Fri Heil-Verver, het was haar tweede oorlogsmonument. Ze maakte een bronzen mannenfiguur, die tegen een zwerfsteen is geplaatst. In 1948 toonde ze haar ontwerp op een tentoonstelling voor Gelderse kunst in Arnhem.
De grote steen werd bij graafwerkzaamheden in de buurt van het Linthorst Homankanaal gevonden. In 1924 stuitten de gravers ter hoogte van landgoed "de Vossenberg" op deze enorme kei. Eerst zou de steen opgeblazen worden, later besloot men deze uit het kanaal te trekken en langs de kanaaldijk neer te zetten. Met de grootst mogelijke moeite werd de grote steen op de kant getrokken. Jarenlang stond de kei op de kanaaloever en werd een populaire bestemming voor Wijsterse liefdespaartjes. De Wijstenaren noemden het "de dikke Stien". In 1950 verhuisde de kei uiteindelijk naar de Torenlaan in Beilen waar deze onderdeel werd van het oorlogsmonument.
Op 31 augustus 1950 vond de onthulling plaats op de begraafplaats aan de Torenlaan. De voorzitter van het oprichtingscomité, oud-burgemeester Henk Wytema, omschreef de mannenfiguur in zijn toespraak als een gewone Drentse jongen, met zijn handen achterwaarts gericht, omdat hij zich gesteund weet door een granieten geloof. De vrouw van commissaris van de koningin R.H. de Vos van Steenwijk onthulde het monument.
Half augustus 2013 werd door vandalisme van het beeld de rechter onderarm afgezaagd. Op 19 augustus werd de arm van het oorlogsmonument teruggevonden. Drie kinderen hebben de arm bij de vijver van de Beiler wijk Nagtegael teruggevonden en deze teruggebracht.
Het beeld werd van zijn sokkel gehaald en weggevoerd ter reparatie. Op 9 oktober 2013 werd de ijzeren man op zijn oude plek op de oude begraafplaats in Beilen herplaatst.
Tijdens de Nationale Dodenherdenking vindt er jaarlijks een kranslegging plaats.