Elektriciteit in Beilen

Beilen was één van de eerste plaatsen in Drenthe, die een elektriciteitscentrale had. Later werd Beilen aangesloten op het Provinciaal Electriciteits Bedrijf van Groningen, die wisselstroom leverde. Er was toen een tijdje sprake van twee netten. De kom van Beilen had gelijkstroom en er om heen liggend wisselstroom. In 1942 werd de centrale buiten gebruik gesteld, nadat het Provinciaal Electriciteits Bedrijf van Groningen heel Beilen voorzag van stroom.

Overigens, deze werd in december 1944 weer opgestart. In deze hongerwinter was er een tekort aan voeding en brandstof en werd Beilen van de elektriciteit uit Groningen afgesloten.
Er werd een plan bedacht om de oude centrale weer op stoom te brengen. Iedere aangeslotene moest ƒ15 inleggeld betalen en ƒ5 per maand. Van 17 uur tot 10 uur werd er dan van stroom voorzien. Er mocht per gezin niet meer dan 2 kwh per week gebruikt worden. Stofzuigen en strijken waren uit den boze. Per 21 december draaide de oude centrale weer, maar het was alleen de kom van Beilen, die voorzien kon worden van stroom.

Info laatste alinea: Tijdschrift Historische Vereniging Beilen; jaargang 2020, nr. 4; Dagboek Beilen 1940-1945 van Klazina Dondorff