Bartje


Bartje
Het acht meter hoge object werd begin april 2019 langs de A28 geplaatst, op het randje van de gemeente Midden-Drenthe, vlakbij Assen. Deze reusachtige Bartje is gemaakt door Destic Kunststoffen en Busa Coatings. Het bedrijf wilde met het beeld onder meer laten zien dat we in Drenthe niet al te bescheiden moeten zijn. Dat Bartje met sokkel tegenover de stenen TT-letters is neergezet, met het gezicht naar het westen, is geen toeval. "We blazen niet erg hoog van de toren om de Formule 1 naar Assen te halen. Bescheidenheid siert de mens, maar blijkbaar is het nodig om de volumeknop wat hoger te zetten om zo aan de 'rest van Nederland' te laten zien dat er veel knowhow, innovatie en bedrijvigheid is in het Noorden. We krijgen wellicht geen Max Verstappen, maar we hebben altijd onze Bart." zei Pascale Luyks van Destic toen het beeld werd geplaatst.
Reuze Bartje stond in het weiland van een boer langs de A28. Daarvoor moesten ze over het erf van een boer en die ondervond daar hinder van. Vanwege de te grote toeloop van met name selfiemakers werd deze op 1 mei daar weer verwijderd.
De gemeenten Assen en Midden-Drenthe toonden vervolgens belangstelling voor dit object. Assen, omdat dit natuurlijk de thuisplaats van Bartje is en Midden-Drenthe vanwege het feit dat deze plaats in 2019/2020 Culturele hoofdstad van Drenthe was.
Uiteindelijk is het beeld van Reuze-Bartje gekocht door Entergaming, eigenaar van Leisurecentrum de Poort van Beilen. Het piepschuimen beeld werd hier op 23 mei geplaatst. De gemeente laat weten erg bij te zijn met de nieuw inwoner. Bartje hoort bij het historisch cultureel erfgoed van Drenthe. Midden-Drenthe is in 2019 en 2020 Culturele gemeente van Drenthe. Een dergelijk boegbeeld past daar heel goed bij.
In 1954 werd, ter ere van de 50e verjaardag van Anne de Vries (schrijver van het boek), een kalkstenen beeld van het ventje in de tuin achter het gemeentehuis in Assen onthuld. Het beeld werd gemaakt door beeldhouwster Suze Boschma-Berkhout. Bartje werd helaas vaak doelwit van vandalisme. In 1982 kwam er een minder vandalismegevoelig beeld van brons, dat achter het Ontvangershuis in Assen staat, naast de ingang van het Drents Archief. Het bronzen beeld werd ook gemaakt door Suze Boschma-Berkhout. De originele Bartje woont sinds 2013 veilig in het Drents Archief.
