Arie Brunsting

Altijd in voor een grapje

Arie Brunsting stond ook bekend als een grappenmaker. In 1947 woonde Harm Atema aan de Hijkerweg en hij kreeg met de post een pakketje. Hij vertrouwde het niet met dat pakje en waarschuwde de politie. In die tijd waren er bij de politie nog geen bomverkenners. Wat deed de politie? Ze namen het pakketje mee naar de Torenlaan, toen nog een afgelegen plekje waar geen huizen stonden en vanachter een dikke boom schoten ze met de karabijn op het pakketje. Het pakketje werd geraakt, er zat geen bom in maar een koolraap! Arie Brunsting reageerde hierop met een advertentie in “Het Nieuwsblad
voor Beilen” met de pakkende tekst: “De Bom bij Harm was larie!! Kalmeer u! met een rookertje van Arie”.

De politie was vroeger heel stipt was met de controle van de winkelsluiting, er werd behoorlijk opgelet en Arie Brunsting had daar wat moeite mee. Hij gaf een jongen die bij hem na sluitingstijd in de winkel kwam, wetende dat de politie op de loer lag, een speciaal sigarettendoosje. De politie zag dat en
hield de jongen aan, hadden ze eindelijk die Arie Brunsting! En wat bleek? Een leeg sigarettendoosje, gevuld met kiezelsteentjes!

Een verhaal over Arie én van de gebroeders Geertjes. Het zal omstreeks 1920 zijn geweest dat Arie en Geertjes een schip met kolen of turf in de haven hadden liggen. Zij gingen een weddenschap aan dat ze het schip voor een bepaalde tijd leeg zouden hebben. Volgens Geertjes zou dat wel lukken en volgens opa niet: “dat lukt je nooit”. Opa had een probaat middeltje achter de hand en hij voerde de werklieden dronken. Opa zou met die weddenschap 1000 gulden hebben gewonnen.

Op de foto's hieronder vlnr: het pand aan de Kerkstraat, die hij heeft laten bouwen; de sigarenzaak aan de Julianastraat; Arie op de fiets met natuurlijk een sigaar.

Uit: Tijdschrift voor de Historische Vereniging van de Gemeente Beilen, 2017 nr 4: Een rijksmonument en de bewoners door Rik Martena.